0
JEDZENIE MEDIOLAN

Najlepsza Pizza w Mediolanie – mój subiektywny przewodnik

Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Kto by pomyślał, że trochę mąki, pomidorów i sera zrobi taką furorę na świecie. Pizzą zajadają się wszyscy, a jeszcze lepiej, gdy to ta prawdziwa pizza – lekko mączna, na idealnie cienkim cieście, uginająca się pod ciężarem ciągnącej w nieskończoność mozzarelli.

Często spotykam się z opinią, że pizza w Mediolanie to kompletnie inne danie, niż to które proponuje się na południu Włoch. Bo to fakt, że jest różnica pomiędzy pizzą neapolitańska i jakimś dziwnym fushion, który serwują niektóre pizzerie. Wszystko jednak zależy od upodobań i zachcianek. Ciasto do pizzy neapolitańskiej jest o wiele bardziej wilgotne, przygotowywane bez dodatku oliwy i przez to nieco mniej chrupiące w porównaniu z pizzą rzymską, do której oliwę się dodaje. Mnie każda, uczciwa pizza smakuje i naprawdę nie robię sobie wycieczek mentalnych, że według tradycji powinnam jeść tylko napoletanę.

Odrobina cierpliwości, kilka tygodni poszukiwań i pizza co drugi dzień na kolację – mam co chciałam i chętnie podzielę się moją listą (która i tak będzie przeżywać nowe aktualizacje) na naprawdę dobrą pizzę w Mediolanie. Spokojnie, Neapolu też nie zabraknie.

NAJLEPSZA PIZZA W MEDIOLANIE

Pizza AM – Mediolan, Corso di Porta Romana

Po wyjściu z AM’u czułam się najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi – najedzona i dopieszczona.  To chyba najlepsza kompilacja przymiotników, jakimi można określić istotę ludzką. To było zwykłe wyjście na pizzę, a jednak zamieniło się w niezapomniany wieczór.

Dobra pizza to nie tylko obecność sera i szynki. Lokal który ma być określony jako TOP na prawdziwą pizzę, to ten w którym poczujesz się jak na obiedzie u mamy, ten w którym właściciel ugości Cię jak swego. Taka właśnie jest pizzeria AM.

Z pewnością atmosfera w AM’ie jest bardzo wyluzowana i multikulturowa – ze względu na obsługę rzecz jasna. W AM’ie nie spotkasz turystów, przychodzą tu tylko mieszkańcy miasta, którzy znają okolicę.

To był zimny i wietrzny wieczór, po wejściu do AM’u wpisaliśmy się na listę oczekujących na stolik. AM szanuje Twój czas i przede wszystkim Ciebie jako gościa, zatem bardzo szybko właściciel zadbał o to, abyśmy nie czekali z pustymi rękoma na zewnątrz lokalu. Zaprosił nas do środka, wskazał miejsce, gdzie mogliśmy przeczekać swoje pól godziny. Do lewej ręki wręczył nam kieliszek prosecco, a do prawej czekadło, które było rozmiaru normalnej kanapki.

Gdy na zewnątrz zimno, na stolik możesz poczekać w środku lokalu zaraz obok otwartej kuchni, w której panowie uwijają się jak mrówki. Jeden gniecie ciasto, drugi rzuca dodatki, a trzeci pilnuje czasu i temperatury w piecu. Każdy ma uśmiech od ucha do ucha i chętnie z Tobą pogawędzi, a nawet zapozuje do zdjęcia (wtedy poczułam się jak turysta)!

Wybór pizzy jest nieduży, ale moim zdaniem im mniej tym lepiej ważne, aby smak się zgadzał. W tym wypadku nie mam najmniejszej wątpliwości, bo w tej knajpie wszystko się zgadza; pizza, cena, smak i atmosfera.

Jeśli jesteś pierwszy raz to weź margheritę – to prawdziwe niebo w gębie. Jeżeli jesteście we dwoje możecie wybrać opcję pół na pół – idealne rozwiązanie dla tych, co lubią testować.

pizza mediolan

Na zakończenie pizzowej uczty kelner proponuje kawę i likier smakowy. W AM’ie trunki są domowej produkcji. Miałam okazję spróbować po raz pierwszy likieru pistacjowy i o smaku mango. W standardzie jest także cytrynowe limoncello (zdecydowanie bardziej słodkie od polskiej cytrynówki) lub ziołowe amaro (polecam szczególnie fanom jagermeisner’a).

Żebyś za bardzo się nie rozsiadała, bo w końcu w kolejce jest jeszcze wielu chętnych na stolik, kelner zaprasza Cię na open bar. Możesz wypić to na co masz ochotę w dowolnych ilościach – nie zapomnij tylko trafić do kasy z numerem stolika.

przewodnik mediolan

Pizza Gino Sorbillo – Mediolan, Largo Corsia dei Servi 11 + inne lokalizacje

Gino to już klasyk. Prosto z Neapolu Sorbillo rozprzestrzenia sieć pizzerii na całe Włochy. To była pierwsza neapolitańska pizza, którą jadłam w Mediolanie zanim odkryłam AM. Sekretem są lekko podpalone (niespalone) boki, ale to nie dlatego, że zapomniano wyjąć ją wcześniej z pieca. To efekt wypiekania w piecu opalanym drewnem. Na tym polega cały knyf gino’wskiej receptury – sposób jej wypiekania – opanowany do perfekcji; oprócz składników, pizza ,,smakuje piecem”. Drewno nadaje jej charakterystyczny posmak i to w tej pizzy jest cudowne, absolutnie uzależniające!

pizza mediolan

Gino ze względu na swoją lokalizację (centrum miasta) opływa ciut bardziej w sztywność, lecz wciąż uprzejmość i otwartość personelu. Nie ma tu miejsca na dzikie kolory i latynoską muzykę. Jest biało, schludnie i trochę bardziej uporządkowanie.

W porze kolacji pod Gino zbierają się tłumy młodych, wygłodniałych Włochów, rodzin z dziećmi, znajomych ze znajomymi. Jednym słowem: TRZEBA CZEKAĆ, ale to oznacza tylko jedno: będzie pysznie!

Pizza w Mediolanie: Spontini Milano 1953 – Piazza Cinque Giornate

Bardzo możliwe, że ta nazwa kiedyś obiła się Tobie o uszy. Spontini działa od 1953 roku jako producent super-szybkiej pizzy typu fast food. Bary Spontini w Mediolanie spotkasz w liczbie kilku. Najbardziej obleganym puntem jest ten przy Katedrze Duomo; pełno tam turystów, a pizza wjeżdża i wyjeżdża z pieca na gigantycznej formie w ilości X. Receptura niby ta sama, ale najlepsza pizza od Spontini’ego to ta przy Piazza Cinque Giornate. Spód jest gruby i baaardzo chrupiący. Pizza  syci jednym (wielkim) kawałkiem przez dużą ilość oliwy i sera.

Filozofia Spontini’ego jest jedna: ma być szybko i prosto zatem wybór pizzy ogranicza się tylko do jednego typu (przy Duomo typy są trzy). Jeżeli wahasz się nad rozmiarem piwa, nie przejmuj się – charyzmatyczny manager baru zdecyduje za Ciebie i przyniesie największe. Ot co, w końcu ma być szybko i prosto, no nie?

Dla dociekliwych podaję namiar na punkt przy Katedrze Duomo: Via Santa Redegonda, 11, 20121 Milano.

Pizza Pizzium – Mediolan, via Cesare Procaccini 30 + inne lokalizacje

Jakieś 2 lata temu, na festiwalu pizzy organizowanym w Mediolanie, stałam do nich w kolejce po jeden z lepszych kawałków napoletany jaki jadłam. Otarłam się o popełnienie niewybaczalnego błędu, bo do samej knajpy trafiłam dopiero teraz – lepiej późno niż wcale. Chyba bardziej neapolitańsko się nie da, bo oprócz pizzy, chłopaki z Pizzium są właśnie z Neapolu. W powietrzu nie brakuje dialektu prosto z Kampanii, a sama pizzeria jest bardzo kameralna i po prostu mega przyjemnie spędzić tam jeden wieczór. Świetne przystawki – boska mozzarella di bufala, obłędne tiramisu, no i oczywiście ona – pizza.

pizza mediolan

Pizza e Mozzarella – Mediolan, via Carlo Torre 22

Świetne miejsce na pizzę w Mediolanie. Znajdujemy się w dzielnicy Navigli, nieco z dala od tłumów przy głównej promenadzie. Lokal jest bardzo duży, więc duże stoły są tu mile widziane. Menu jest typowo neapolitańskie; od przystawek przez pizzę (także smażony pieróg) aż po słodką neapolitańską pastierę. Myślę, że będziecie zachwyceni, bowiem ceny zupełnie nie przypominają mediolańskiego zakresu. Dużą dobrą pizzę zjecie tu już za 5 a nawet i 3,50 ojro!

pizza w mediolanie

Jeszcze jeden kawałek?

Dominika

mediolan przewodnik

Przydatny wpis? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz! Dzięki!

Jeśli szukasz knajp w Mediolanie to mogą Cię również zainteresować te teksty:

  1. PESCETTO – PIRACI Z MEDIOLANU I ICH NAJLEPSZA RYBA!
  2. 10 MIEJSC NA APERITIVO W MEDIOLANIE
  3. 5 ADRESÓW NA ROZKOSZNY WIECZÓR Z DOBRYM WINEM I DESKĄ DOBROCI + BOSKI GRATIS
  4. 10 NAJLEPSZYCH CUKIERNI W MEDIOLANIE – PRZEWODNIK SUBIEKTYWNY
  5. NAJLEPSZE LODZIARNIE W MEDIOLANIE – MÓJ SUBIEKTYWNY PRZEWODNIK
  6. 7 DOBRYCH ADRESÓW NA PRAWDZIWĄ KUCHNIĘ MILANESE – GDZIE ZJEŚĆ PRAWDZIWY MEDIOLAN?
  7. 30 ADRESÓW GDZIE ZJEŚĆ DOBRZE W MEDIOLANIE – PASTA, RYBY, MIĘSO I INNE TOPY KUCHNI WŁOSKIEJ
przewodnik mediolan
 
 

Zapisz

Inne ciekawe wpisy

6 komentarzy

  • Reply
    Agata Kornelia
    25 września, 2017 at 9:40 pm

    Zakochałam sie w Twoim blogu ❤️❤️❤️ Za 3 tyg zabieramy rodzicow w pierwsza podroz samolotem do Medio 🙂 bylam tu tylko przejazdem i juz nie moge sie doczekac zeby odkrywać to miasto na nowo. Wpis Extra juz marzy mi sie najlepsza włoska pizza ??? pozdrawia
    Agata

    • Reply
      Och!Milano
      26 września, 2017 at 8:38 am

      Kurde dzięki! Spróbujcie koniecznie, będziecie się dobrze bawić! 😉

  • Reply
    Edyta Marczuk
    9 października, 2018 at 6:55 am

    Witam…wlasnie czytam to wszystko zawziecie, bo za 2 godzinki wybieramy sie do Milano 🙂

    • Reply
      Och!Milano
      9 października, 2018 at 6:54 pm

      Bawcie się i korzystajcie ile wlezie!

  • Reply
    Borys Michalak
    26 grudnia, 2018 at 5:44 pm

    Cześć! Bardzo fajny blog! ❤️
    Mam pytanko. Lecę z dziewczyną do Mediolanu na sylwestra. Jest jakiś włoski lokal który możesz nam polecić na wieczór sylwestrowy gdzie możemy dobrze zjeść i napić się karafki wina przed zabawą? ?
    Pozdrawiam! 🙂

    • Reply
      Och!Milano
      28 grudnia, 2018 at 8:30 pm

      Cześć Borys! Na kolacje do Medio w Noc Sylwestrowa możecie spróbować w Carlsbergu (adres w tym poście). Weź jednak pod uwagę, ze wiele knajp jest zamkniętych albo po prostu organizowane są kolacje sylwestrowe z całym menu. Spróbuj rezerwować moze jeszcze się wciśnięcie.

Leave a Reply

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial