0
KUCHNIA WŁOSKA + PRZEPISY

Przepis na jesienny mus czekoladowy we włoskim stylu

mus czekoladowy

Nie wiem jak wy, ale odkąd zamieszkałam we Włoszech, to wręcz pokochałam smak ciemnej czekolady. Nie jest za słodka, a jednak świetnie zaspokaja chęć na odrobinę cukru. Co ważne: pasuje genialnie do włoskiej, aromatycznej kawy i właśnie w takiej postaci lubię się nią zajadać. Wystarczy kosteczka, a przerwa na kawę nabiera zupełnie innego wymiaru.

Połączyłam kropki. Ciemna czekolada, jesień i Włochy. Przepis na mus czekoladowy świetnie wpisuje się w klimat chłodniejszego, wrześniowego popołudnia lub wieczoru. Koc, książka, może być filiżanka kawy i właśnie ten rozgrzewający, prosty deser. Gwarantuję wam, że dwa sekretne składniki sprawią, że z automatu przeniesiecie się do ukochanej Italii!

Tutaj przeczytasz o tym, jak Włosi zamawiają kawę w barze.

Jesienny mus czekoladowy we włoskim stylu – przepis

Składniki na 4 porcje:

200 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao)

30 g skrobi kukurydzianej 

0,5 l mleka 

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

skórka z połowy cytryny

podprażone i posiekane orzechy laskowe (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

W 250 ml mleka rozpuszczamy skrobię kukurydzianą. Mieszamy w taki sposób, aby nie powstały grudki. 

Pozostałą część mleka zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy rozpuszczoną skrobię z drugą częścią mleka. Całość zostawiamy na małym ogniu na dwie minuty, stale mieszając – robimy to dokładnie używając trzepaczki. 

Gdy mleko ze skrobią zgęstnieje, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy bardzo energicznie!

Dodajemy startą skórkę z cytryny i posiekany rozmaryn. Przelewamy do miseczek i zostawiamy do przestudzenia. 

Najlepiej zajadać się musem tuż po przestudzeniu!

Wierzch musu możemy posypać uprażonymi wcześniej na suchej patelni orzechami laskowymi, rozmarynem albo suszoną skórką cytryny. Tak, jak lubicie najbardziej. Moim zdaniem orzechy dodają fajnej chrupkości.

mus czekoladowy przepis

Tu znajdziesz przepis na rozgrzewającą toskańską zupę!

Przepis jest na tyle wdzięczny, że możecie go dowolnie modyfikować, a składniki znajdziecie w każdym supermarkecie. Mus pozostaje w 100% bezglutenowy i może go przygotować każdy weganin. Wystarczy zamienić krowie mleko na roślinne.

Co do ostatecznego smaku, to możecie też pokombinować z ilością rozmarynu i skórki cytrynowej. Jeśli lubicie smak cytrusów, to możecie dodać odrobinę więcej cytryny, choć uważam, że w tej proporcji jest ona już dość wyczuwalna. Rozmaryn za to nadaje bardzo fajny i delikatny posmak. Lekko ziołowy, ale ja tak lubię i generalnie kocham rozmaryn. 

Przyjemności,

Dominika

Wpis powstał w smacznej współpracy z portalem Przepisy.pl

Inne ciekawe wpisy

Brak komentarzy

    Leave a Reply

    Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial