0
KUCHNIA WŁOSKA + PRZEPISY WŚRÓD WŁOCHÓW

Carbonara – przepis, który zawładnął całym światem. Jak ugotować dobrą carbonarę?

Powiedzcie mi, który włoski przepis nie owładnął tak światem jak ten na włoską carbonarę? Sprawdźcie ile wyników receptury na carbonarę wyskakuje Wam w wyszukiwarce. Carbonara królową Googla. Ileż wersji przeszła w swej postaci? Nie chcę wiedzieć i Włosi też. Włosi wolą robić ją tak, jak Bozia przykazała. 

 

 

Pamiętam ten pierwszy raz z carbonarą, którą zrobił dla mnie mój teść. Mój pierwszy tydzień na włoskiej ziemi. Nie zapomnę bulgoczących na kuchence wysokich, żeliwnych garnków, w których zalotnie tańczył makaron. Na patelni skwierczało coś, co wyglądem przypominało boczek. A w miseczce Marco z pasją mieszał dwa tajne składniki, które z czasem zamieniły się w delikatny krem. Słuchałam koncertu kuchennych włoskich rewolucji i z otwartą paszczą śledziłam każdy ruch. W kolejności, zawartość naczyń połączyła się w jedno i oto przede mną jest. Proszę, gotowe. Pomyślałam sobie wtedy: już, gotowe? To o to tyle krzyku?

 

 

To nie jest przepis na najlepszą carbonarę w historii. Bowiem carbonara jest jak ruskie. Każdy ma na nią swoje sposoby, każdy Włoch robi ją tak, jak podpowiada mu serce i własny smak. W oparciu wiadomo o pewne żelazne reguły gry. To przepis pełen miłości i radości dzielenia, którą właśnie wtedy chcieli podzielić się ze mną Włosi. Bo dla mnie gotowanie dania umiłowanego dla drugiego, niemal obcego człowieka, gościa we własnym domu jest czymś więcej niż najlepszy przepis.

 

 

Po pierwsze złoty król…

Włosi potwierdzają, że zamiast spaghetti można również wykorzystać inny rodzaj makaronu taki jak: rigatoni, mezze maniche, penne (w prążek). Historyczną i autentyczną wersją pozostaną jednak gli spaghetti. I to nie byle jaki rodzaj. Najlepszym bowiem rodzajem spaghetti jest ten pochodzący z mekki makaronu, czyli Gragnano nieopodal Neapolu. Jeżeli będziecie w Italii lub szukacie makaronu w Polsce, we włoskich sklepach, to koniecznie wybierajcie makaron lekko porowaty, tak jakby w prążek, o niejednorodnej linii – trafilato al bronzo. Jest nieco jaśniejszy od klasycznego makaronu, a jego porowatość ułatwia oblepianie pasty sosem. To jest złoto do tego przepisu.

 

Po drugie reszta ferajny…

Pozostałych składników jest zaledwie kilka:

  • guanciale, czyli wieprzowe podgardle
  • ser pecorino romano (koniecznie romano, jeżeli chcemy być fiskalni względem korzeni przepisu)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (to jest bardzo elastyczna ilość, możecie dodać więcej)
  • czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Spaghetti ugotujcie tak, jak pisałam Wam w tym artykule.
  2. W między czasie, zanim woda na makaron zacznie wrzeć możecie przejść do pokrojenia w kostkę podgardla i starcia na tarce pecorino. Nie podaję Wam gramatur, bo uważam, że każdy może dodać to czego chce, w ilościach jakie lubi. Jeżeli nie dodajecie śmietany, to wciąż mówimy o carbonarze?.
  3. Obserwujcie wodę i w międzyczasie wrzućcie na patelnie podgardle. Podsmażacie około 5 minut dopóki guanciale nabierze złocistego koloru i chrupiącej tekstury, a tluszcz zrobi sie przezroczysty. Uwaga, bo łatwo jest przeoczyć i przy okazji przypalić.
  4. W misce wymieszajcie jajko z żółtkiem i startym pecorino. Ilość sera w tym wypadku możecie dozować, obserwujcie konsystencje masy. Ważne żeby była kremowa. Optymalna ilość pecorino to około 30g.
  5. Do jajeczno-serowej masy dorzućcie ugotowany, gorący makaron. Wymieszajcie zawartość miski szybkim ruchem. Wszystko powinno nabrać kremowej konsystencji. Jezeli zawartosc bedzie za gesta, to warto dodac odrobine wody z ugotowanego makaronu.
  6. Dorzućcie quanciale i dodajcie świeżo zmielony czarny pieprz według uznania.
  7. Serwujecie z dumą.

 

przepis na carbonara

 

Już po krzyku.

Z miłością,

Dominika

 

 

A teraz czas na Ciebie!

To wszystko, co czytasz jest dla Ciebie i z myślą o Tobie!  Spodobało się? Zostaw po sobie ślad:

– w komentarzu, tu na blogu,

– udostępniając i komentując na Facebook’u
Ponadto, spotkasz mnie także na Instagramie, a do bezpośredniego kontaktu zapraszam Cię przez mail: ochmilano@gmail.com

Inne ciekawe wpisy

Brak komentarzy

    Leave a Reply

    Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial