POLKA NA EMIGRACJI

Risotto ai funghi porcini- najłatwiejszy przepis ever!

Po ostatniej wizycie w Polsce zrobiłam sobie zapasy gastronomiczne na przynajmniej 3 miesiące w postaci: gigantycznego słoja z miodem spadziowym i paczki suszonych grzybów – osobiście zebranych w okolicznych lasach. Tych drugich nie zamierzałam oszczędzać na lepsze czasy tylko wykorzystałam do tego, co idealnie wpisuje się w jesienny klimat i przybliża Włochy w tempie ekspresowym – risotto ai funghi porcini. Takie otwarcie sezonu jesiennego lubimy najbardziej!

 

Jak w przypadku 90% włoskich dań, przygotowanie risotto nie wymaga znajomości tajników kuchni molekularnej, tylko odrobina dobrej woli, składników i 30 minut wolnego czasu. I w tym przypadku nie bawimy się w sosy śmietanowe, ale za to będzie masło – a to w Polsce jest przepyszne!

 

Składniki na 4 porcje:

-300g ryżu do risotto (użyłam typu arborio)

-80g masła

-oliwa z oliwek

-garść zalanych zimną wodą suszonych grzybów (zalać ok. 30min. wcześniej)

-500g świeżych prawdziwków

-szklanka białego wina

-2litry bulionu warzywnego

-3 ząbki czosnku

-1 cebula

-sól, świeżo zmielony pieprz

-50g startego parmigiano reggiano

-pietruszka

Przygotowanie:

1.Najpierw zabieramy się za świeże prawdziwki. Oczyszczone grzyby kroimy w pióra. Wrzucamy je na głęboką patelnie, na rozgrzane masło i ząbki czosnku. Od tej chwili pilnujemy ich jak oka w głowie, aby nam się grzybki kolokwialnie mówiąc na tej patelni nie sfajczyły. Byłaby wielka szkoda.

2.Tostowanie ryżu do risotto to bardzo aromatyczna część programu i całego przepisu. Swoją drogą tostowanie ryżu to baza pod wszystkie risotta, dlatego warto poćwiczyć tę prostą technikę (mając bazę, risotto możesz przygotowywać ze wszystkimi ulubionymi składnikami). W wyższym garnku roztapiamy masło (40g) i oliwę jednocześnie. Podsmażamy na złoto cebulę i wrzucamy suchy ryż.

3.Do podtostowanego ryżu wlewamy szklankę wina i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy wodę z suszonych grzybów i w między czasie doglądamy prawdziwki na patelni, które w tym momencie możemy doprawić solą i pieprzem.

4.Ryż w garnku cyklicznie podlewamy bulionem dopóki ziarna nie wchłoną całego wywaru (uważaj, nie przypal!). Dodajemy suszone grzyby. Około 7 minut przed końcem gotowania ryżu wrzucamy połowę prawdziwków z patelni.

5.Wyłączamy palnik, wkładamy kawałek masła i posypujemy risotto parmezanem. Zostawiamy ryż pod przykryciem na około 2 minuty.

6.Serwujemy risotto z resztą świeżych prawdziwków i posiekaną pietruszką. Matko, jakie to jest dobre!

Smacznego,

 

Dominika

A teraz czas na Ciebie!

To wszystko, co czytasz jest dla Ciebie i z myślą o Tobie!  Spodobało się? Zostaw po sobie ślad:

– w komentarzu, tu na blogu,

– udostępniając i komentując na Facebook’u
Ponadto, spotkasz mnie także na Instagramie, a do bezpośredniego kontaktu zapraszam Cię przez mail: ochmilano@gmail.com

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like