Po ostatniej wizycie w Polsce zrobiłam sobie zapasy gastronomiczne na przynajmniej 3 miesiące w postaci: gigantycznego słoja z miodem spadziowym i paczki suszonych grzybów – osobiście zebranych w okolicznych lasach. Tych drugich nie zamierzałam oszczędzać na lepsze czasy tylko wykorzystałam do tego, co idealnie wpisuje się w jesienny klimat i przybliża Włochy w tempie ekspresowym – risotto ai funghi porcini. Takie otwarcie sezonu jesiennego lubimy najbardziej!
Jak w przypadku 90% włoskich dań, przygotowanie risotto nie wymaga znajomości tajników kuchni molekularnej, tylko odrobina dobrej woli, składników i 30 minut wolnego czasu. I w tym przypadku nie bawimy się w sosy śmietanowe, ale za to będzie masło – a to w Polsce jest przepyszne!
Składniki na 4 porcje:
-300g ryżu do risotto (użyłam typu arborio)
-80g masła
-oliwa z oliwek
-garść zalanych zimną wodą suszonych grzybów (zalać ok. 30min. wcześniej)
-500g świeżych prawdziwków
-szklanka białego wina
-2litry bulionu warzywnego
-3 ząbki czosnku
-1 cebula
-sól, świeżo zmielony pieprz
-50g startego parmigiano reggiano
-pietruszka
Przygotowanie:
1.Najpierw zabieramy się za świeże prawdziwki. Oczyszczone grzyby kroimy w pióra. Wrzucamy je na głęboką patelnie, na rozgrzane masło i ząbki czosnku. Od tej chwili pilnujemy ich jak oka w głowie, aby nam się grzybki kolokwialnie mówiąc na tej patelni nie sfajczyły. Byłaby wielka szkoda.
2.Tostowanie ryżu do risotto to bardzo aromatyczna część programu i całego przepisu. Swoją drogą tostowanie ryżu to baza pod wszystkie risotta, dlatego warto poćwiczyć tę prostą technikę (mając bazę, risotto możesz przygotowywać ze wszystkimi ulubionymi składnikami). W wyższym garnku roztapiamy masło (40g) i oliwę jednocześnie. Podsmażamy na złoto cebulę i wrzucamy suchy ryż.
3.Do podtostowanego ryżu wlewamy szklankę wina i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy wodę z suszonych grzybów i w między czasie doglądamy prawdziwki na patelni, które w tym momencie możemy doprawić solą i pieprzem.
4.Ryż w garnku cyklicznie podlewamy bulionem dopóki ziarna nie wchłoną całego wywaru (uważaj, nie przypal!). Dodajemy suszone grzyby. Około 7 minut przed końcem gotowania ryżu wrzucamy połowę prawdziwków z patelni.
5.Wyłączamy palnik, wkładamy kawałek masła i posypujemy risotto parmezanem. Zostawiamy ryż pod przykryciem na około 2 minuty.
6.Serwujemy risotto z resztą świeżych prawdziwków i posiekaną pietruszką. Matko, jakie to jest dobre!
Smacznego,
Dominika
To wszystko, co czytasz jest dla Ciebie i z myślą o Tobie! Spodobało się? Zostaw po sobie ślad:
– w komentarzu, tu na blogu,
2 komentarze
kawacaffe
10 października, 2017 at 2:25 pmBosko! Nieskromnie powiem, że jestem mistrzem risotto i zainspirowałaś mnie do tego żeby zajść na targ po świeże grzyby. Grazie!
Och!Milano
15 października, 2017 at 1:58 pmTo danie jest rewelacyjne na jesienne dni! Mnie wprowadza w bardzo pozytywny nastrój. W takim razie czekam na relację, czy przepis się sprawdził 😉